Medische Encyclopedie – Apotheek Jansen – Amersfoort

Apotheek Jansen

Liendertseweg 32 3814PK Amersfoort Tel:033 - 461 64 42

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > aardbeiblad met wijnstokblad

Inhoud

aardbeiblad met wijnstokblad

Aardbeiblad met wijnstokblad is een kruidenmiddel.

Het wordt gebruikt bij lichte maagdarmklachten zoals af en toe verstopping en winderigheid door gasophoping in maagdarmkanaal, lichte eczeem, moeheid, en slapeloosheid. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat dit kruidenmiddel werkt bij deze klachten.
 

Wat doet aardbeiblad met wijnstokblad en waarbij gebruik ik het?

Verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.
Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal geneesmiddelen. Ook zwangere vrouwen hebben door hormonale veranderingen vaak last van verstopping.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen om de verstopping te genezen en een volgende verstopping te voorkomen:

 • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
 • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen.
 • Gebruik een dieet met veel vezels en drink veel vocht (1,5 tot 2 liter per dag) om de ontlasting zachter te maken.
 • Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan. Eventueel kunt u een voetenkrukje gebruiken.
 • Vermijd stress.
 • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.

Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of aardbeiblad met wijnstokblad de klachten vermindert.
Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij lichte maagdarmklachten als af en toe verstopping. Hoe het precies werkt is niet bekend.
 

Lees meer over verstopping . “

Gasophoping in maagdarmkanaal

Verschijnselen 
Bij gasophoping in het maagdarmkanaal kunt u last hebben van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Soms bent u hierbij ook misselijk.

Oorzaak 
Door het inslikken van lucht, door verkeerde eetgewoontes of door spanningen, kan zich lucht of gas ophopen in het maagdarmkanaal. Vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Ook alcohol en roken kunnen soms gasophoping geven.

Behandeling 
De klachten kunnen afnemen door regelmatig en gezond te eten, voldoende te drinken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en stress te vermijden. Als dit onvoldoende helpt, kunt u aardbeiblad met wijnstokblad gebruiken.

Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij lichte maagdarmklachten als af en toe winderigheid door gasophoping in het maagdarmkanaal. Hoe het precies werkt is niet bekend.
 

Lees meer over gasophoping in maagdarmkanaal . “

Eczeem

Eczeem is een huiduitslag. Waarom bij de een wel eczeem ontstaat en bij de ander niet, is niet bekend. Eczeem is niet besmettelijk. Het kan allerlei oorzaken hebben, zoals allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen. Eczeem kan in bepaalde perioden optreden en weer verdwijnen.

U kunt last hebben van een rode huid, zwelling van de huid, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Bijna altijd is er ook jeuk.

Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij lichte eczeem. Hoe het precies werkt is niet bekend.
 

Lees meer over eczeem . “

Moeheid

Iedereen kan soms moe zijn. Na een lange, zware dag is het normaal als u moe bent. U kunt zich dan beter voelen na een paar nachten goed slapen.

Bij moeheid heeft u te weinig energie. U heeft dan moeite met het doen van activiteiten die u normaal makkelijk kunt doen. Als u hier langdurig last van heeft, dan kan het invloed hebben op uw dagelijkse leven. Door moeheid kunt u last hebben van sneller geïrriteerd zijn, moeite hebben met nadenken en bewegen, en hoofdpijn.

Moeheid kan verschillende oorzaken hebben. Meestal komt het door slaapproblemen. Maar het kan ook komen door psychische- of lichamelijke oorzaken.

Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij moeheid. Hoe het precies werkt is niet bekend.
 

Lees meer over moeheid . “

Slapeloosheid

Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Spanningen, zorgen, stress, maar ook lichamelijke- en psychische klachten kunnen slapeloosheid veroorzaken. Bijvoorbeeld pijn of jeuk. Soms is de oorzaak een slaapstoornis waardoor u overdag heel slaperig bent.

Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij slapeloosheid. Hoe het precies werkt is niet bekend.
 

Lees meer over slapeloosheid . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit kruidenmiddel. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.

  • Als u overgevoelig bent voor dit kruidenmiddel, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Let er vooral ook zelf op als u medicijnen zonder recept koopt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik aardbeiblad met wijnstokblad gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit kruidenmiddel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit kruidenmiddel hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico’s van dit kruidenmiddel zijn voor zwangere vrouwen en hun baby. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het kruidenmiddel. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het kruidenmiddel stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit kruidenmiddel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Er zijn niet veel vrouwen die dit kruidenmiddel hebben gebruikt tijdens het geven van borstvoeding. Daarom is niet zeker wat de risico’s van dit kruidenmiddel zijn voor de baby.
 

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Kauw de tabletten goed fijn voor u ze doorslikt.

Wanneer?
Neem dit kruidenmiddel 1 tot 3 keer per dag. Neem de tabletten bij voorkeur voor de maaltijd.

Hoe lang?
Gebruik dit middel ten minste 4 tot 6 weken achter elkaar. Wilt u het langer gebruiken? Raadpleeg dan eerst uw arts.

Heeft u na 2 weken nog steeds klachten of worden de klachten erger? Raadpleeg dan uw arts.

Terug naar overzicht